De bijna 300 kilometer lange Camino Brabant, geïnspireerd op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, is een uitdagende tocht te noemen. Deze rondwandeling voert je in 13 etappes dwars door het prachtige Brabantse land, langs meer dan zestig Mariakapelletjes en Mariabeeldjes. Je trekt door steden en dorpen, natuurgebieden en boerenland, en overal kom je de Brabantse gezelligheid en gastvrijheid tegen.
Je ontvangt van ons het originele Camino Brabant-pakket met daarin niet alleen de routebeschrijvingen, maar ook een stempelkaart, die je tijdens je pelgrimage zelf kunt afstempelen. Een volle stempelkaart aan het eind is het onomstotelijke bewijs van jouw doorzettingsvermogen.
De routebeschrijving van deze reis gaat via onze Guibo-navigatie App.
Je reis begint in de bourgondische hoofdstad van Noord-Brabant: ’s-Hertogenbosch. Een stad die historie ademt, met als stralend middelpunt de indrukwekkende Sint-Janskathedraal. Slenter na het inchecken bij je accommodatie over de Grote Markt en door de omliggende, pittoreske straatjes. Geniet van een kop koffie met een echte Bossche bol op een van de vele gezellige terrassen. Heb je voldoende tijd, maak dan zeker een rondvaart over de Binnendieze - een unieke manier om de stad vanuit een ander perspectief te ontdekken. ’s-Hertogenbosch vormt een prachtige aftrap voor deze 15-daagse wandeltocht door het hart van Brabant.
Je start bij de Mariakapel in de Sint-Janskathedraal. Vanuit dit indrukwekkende godshuis wandel je over de Parade en laat je de stad achter je. Al snel voert de route je door het natuurgebied Het Bossche Broek, met onderweg prachtige vergezichten. Je passeert het voormalige huis van de Brabantse kunstschilder Leon Adriaans en volgt het pad door het fraaie Sterrenbosch. In Den Dungen bewonder je het kapelletje aan de Keer en geniet je van een welverdiende rustpauze in Theetuin op d’n Dijck. Daarna gaat de route verder over schilderachtige paden en langs de historische Zuiderwaterlinie. Je wandeldag eindigt bij de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Nuland.
Je begint de dag bij de Mariakapel in Nuland. Na wat drukkere wegen te zijn overgestoken, wandel je door het schilderachtige beekdal van het riviertje de Aa naar Kasteel Heeswijk. Behalve een bezoek aan deze Brabantse topattractie kun je er ook genieten van een koffie of lunch bij De Barones. De route voert je verder langs de 19e-eeuwse neogotische kerken van Heeswijk en Dinther. Je zet je tocht voort naar de oeroude Kilsdonkse Watermolen, een unieke combinatie van een koren- en oliemolen. In de verte zie je de toren van de fraaie Veghelse kruisbasiliek Sint-Lambertus, het einde van je wandeldag is in zicht.
Zodra je het levendige Veghel achter je laat, wordt het al snel stil richting het kerkdorpje Zijtaart. Je wandelt langs weilanden en akkers met fraaie vergezichten die worden afgewisseld door de groene Mariahoutse Bossen. Daarna bereik je Lieshout, met zijn charmante Sint-Servatiuskapel en historische Molen de Leest. Stop hier bij het gezellige Bavaria Brouwerijcafé voor een hapje of drankje. Het kaarsrechte Wilhelminakanaal dat hierna volgt, vormt met zijn historie en industriële charme een verrassend decor voor de laatste kilometers. Eindpunt vormt de 14e-eeuwse toren van de Sint-Genovevakerk in het groene Son en Breugel, in het prachtige Dommeldal.
Na het ontbijt in het groene, dorpse Son en Breugel ga je op weg naar het bruisende, moderne Eindhoven. Je volgt het kabbelende riviertje de Dommel door het schilderachtige, gelijknamige dal - een route vol rust, natuur en historie. In Nederwetten passeer je de markante toren van de vroegere Lambertuskerk – een stille getuige van eeuwen katholiek geloof. Even verderop, in Nuenen, zie je het fraaie Nune Ville, het ouderlijk huis van Margot Begemann, Vincent van Goghs tragische geliefde. Geleidelijk verandert het landschap; de stilte maakt plaats voor stadse levendigheid. Je wandelt creatief Eindhoven binnen, waar design, kunst en horeca samenkomen.
Vanaf de Sint-Catharinakerk - een gotische parel in het hart van Eindhoven - wandel je door het groene Dommelpark naar de idyllische Genneper Watermolen, een historische plek die ook Vincent van Gogh inspireerde. Langs de meanderende Dommel volg je een verrassend stil en natuurrijk pad en beland je via een charmant bruggetje op het Vlinderpad: een bloemrijk stukje vol leven. De Grote Vlasroot blijkt een fraai heide- en vennengebied dat rust en ruimte ademt. Je passeert de sfeervolle Onze Lieve Vrouwenkapel in Heers en eindigt tenslotte bij de statige Sint-Caeciliakerk, midden in het oude hart van Veldhoven.
Door een karakteristiek stukje Brabants landschap ga je op pad en bereik je al snel de kapel van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand – een plek voor een moment van bezinning. Over rustige landwegen en zandpaden wandel je naar Knegsel eveneens met een sfeervol gelegen Mariakapel. In Vessem biedt de gastvrije Pelgrimshoeve een warm onthaal. De nabijgelegen Mariakapel vormt een markant baken op de route. De ‘Camino’ voert verder over de stille Buikheide, een fraai natuurgebied met bossen, vennen en heidevelden. Je eindigt in Wintelre bij de Sint-Willibrorduskerk, een prachtig beeldbepalend gebouw midden in het dorp.
De prachtige route van vandaag begint bij de Mariakapel in Wintelre. Je wandelt langs pittoreske Brabantse boerderijtjes en over de Oirschotse Heide. In Oirschot – een prima plek voor een koffiestop – bewonder je het franciscanessenklooster Nazareth en de imposante Sint-Petrusbasiliek. Je volgt de kronkelende Beerze met zijn vele vistrappen en passeert de Spoordonkse Watermolen, waar de dagkapel een mooie rustplek biedt. Daarna wandel je door de Kampina: een schitterend natuurgebied met vennen, beekdalletjes en natte heide. De etappe eindigt bij de Joanneskerk aan De Lind.
Door het groene centrum van Oisterwijk wandel je eerst naar de fraaie Mariakapel in de nabijgelegen Sint-Jozefkerk. De Oisterwijkse Vennen zorgen daarna voor een heerlijk stukje natuurvertier voordat je de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bereikt. Hier in Moergestel wordt het schuimende La Trappe-bier gebrouwen. Na wat rust en bezinning op de stille Kerkeindse Heide wandel je langs het kanaal en de Piushaven de stadse sferen binnen. Na een rustige wandeling kom je aan bij het eindpunt: de indrukwekkende Heuvelse Kerk, een perfecte afsluiting van deze prachtige route.
Na een stevig ontbijt verlaat je de stad via het groen van de Oude Warande, een 18e-eeuws sterrenbos dat je een rustige start van de dag biedt. Je wandelt via rustige paden richting Alphen, waar je de Mariakapel bij de Willibrorduskerk passeert – een plek van stilte midden in het dorp. De route voert je verder langs uitgestrekte landerijen, afgewisseld met bospercelen en monumentale boerderijen. Vlak voor Baarle-Hertog/Nassau begint het bijzondere grensspel: een wirwar van enclaves, grensstenen en verhalen. In dit unieke dubbelstadje, waar België en Nederland in elkaar grijpen, sluit je de dag af bij de Sint-Remigiuskerk.
Je laat de enclaves van Baarle achter je en wandelt via de rustige buitengebieden richting Castelré, het zuidelijkste puntje van Noord-Brabant. Een korte omweg voert je naar het Mariabeeld op de Belgisch-Nederlandse grens – een geliefde pelgrimsplek. Via landelijke wegen en oude turfvaarten bereik je de bosrijke omgeving van Chaam. Je passeert wijngaarden en een Mariakapel verscholen tussen de bomen. Na een stop in het gezellige Bavel leidt de route je langs het oude Mastbos. Je eindigt bij de indrukwekkende Grote Kerk van het oergezellige Breda, waar je deze dag in stilte kunt afsluiten.
Het langste Camino-traject begint in het historische hart van Breda. Na een kop koffie in de schaduw van de Grote Kerk verlaat je de stad via het Wilhelminapark en wandel je langs het Markdal richting Ulvenhout. Je steekt de rivier de Donge over en loopt langs de oude turfvaart naar Dongen, waar je een rustmoment vindt bij een Mariakapelletje langs de route. Via landelijke paden, bossen en stille akkers nader je Kaatsheuvel. Vlak voor het eindpunt passeer je natuurgebied Huis ter Heide, een oase van rust met vennen, zandwegen en grazende Schotse Hooglanders. De dag eindigt bij het Mariabeeld in de Sint-Jozefkerk.
De etappe van vandaag is een fraaie mix van natuur en historie. Je start in het levendige Kaatsheuvel, maar al snel wandel je via stille paden het Loonse en Drunense Duinengebied in – de Brabantse Sahara, met golvende zandvlaktes en geurige dennenbossen. Na een korte stop bij een boswachtershut vervolg je je weg richting Giersbergen, een eeuwenoud gehucht waar de tijd lijkt stil te staan. Hier kun je even pauzeren bij een van de charmante boerderijen. Via dijkwegen en weidse uitzichten bereik je ten slotte het vestingstadje Heusden. De stadspoorten, grachten en geplaveide straatjes verwelkomen je voor de avond – en vormen een waardig decor voor de laatste nacht van je Camino.
Vanuit het vestingstadje Heusden wandel je over dijken met weidse uitzichten langs de bochtige Maas richting het dijkdorp Bokhoven. Onderweg geniet je van wolkenluchten boven de uiterwaarden. Je passeert Fort Hedikhuizen - onderdeel van de voormalige Zuiderwaterlinie - en het sprookjesachtige ophaalbruggetje bij Kasteel Meerwijk. Via een in de zomer bloemrijk pad bereik je Oud Orthen, waar het gastvrije theehuis in het park rond de begraafplaats hopelijk open is. Over het water schittert al de imposante Sint-Jan. In de Mariakapel kun je tot rust komen en de belevenissen van deze mooie, laatste etappe van de Camino Brabant laten bezinken.
Na twee weken wandelen is het tijd om afscheid te nemen van de Camino Brabant. De verhalen, indrukken en ontmoetingen neem je mee naar huis. Misschien brand je nog een kaarsje in de Sint-Jan, of geniet je van een laatste wandeling door de stad. Wat je ook doet: je bent nu een Camino Brabant-wandelaar – en die titel draag je met trots.
Prijs p.p. | € | |
1-persoonskamer, ontbijt | 3,150.10 | |
2-persoonskamer, ontbijt | 2,180.00 | |
Extra service | € | |
SGR | per stuk | 5.00 |
Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op wandelaars. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk.
Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze reis ook voor kiezen om er lunchpakketten bij te boeken.
Overnachtingen in Hotels of B&B's
Toeristenbelasting inbegrepen
Ontbijt inclusief, Lunchpakket optioneel (bij te boeken)
De Guibo App en duidelijke markeringen onderweg
7-dagen per week service hotline
Bagagevervoer inclusief
Het dichtstbijzijnde treinstation bij 's Hertogenbosch is station 's Hertogenbosch
Er zijn mogelijk parkeerkosten bij de start accommodatie
Er zijn gpx tracks voor deze reis beschikbaar