Het slottraject is er een vol verhalen. Je trekt van Tilburg via enclaves en grenspaadjes naar vestingstad Heusden en keert terug in ’s-Hertogenbosch. Onderweg ontmoet je contrasten: natuur en industrie, stilte en geschiedenis, België en Nederland. Je wandelt langs oude grenzen, kloosters, kanaaltjes en vestingwallen. Een waardige afsluiter van de Camino Brabant – afwisselend, karaktervol en verrassend tot het einde.
De routebeschrijving van deze reis gaat via onze Guibo-navigatie App.
Het derde deel van de Camino Brabant start in de maakstad Tilburg. Als je vroeg aankomt kun je een van de moderne hotspots gaan verkennen of een bezoek brengen aan het Natuur- of Textielmuseum. Wil je je pelgrimage in stijl beginnen? Wandel dan naar de Hasseltse kapel, het oudste religieuze gebouw van de stad. Enne... liefhebbers gaan niet slapen voordat ze de lokale Schrobbelèr hebben geproefd.
Na een stevig ontbijt verlaat je de stad via het groen van de Oude Warande, een 18e-eeuws sterrenbos dat je een rustige start van de dag biedt. Je wandelt via rustige paden richting Alphen, waar je de Mariakapel bij de Willibrorduskerk passeert – een plek van stilte midden in het dorp. De route voert je verder langs uitgestrekte landerijen, afgewisseld met bospercelen en monumentale boerderijen. Vlak voor Baarle-Hertog/Nassau begint het bijzondere grensspel: een wirwar van enclaves, grensstenen en verhalen. In dit unieke dubbelstadje, waar België en Nederland in elkaar grijpen, sluit je de dag af bij de Sint-Remigiuskerk.
Je laat de enclaves van Baarle achter je en wandelt via de rustige buitengebieden richting Castelré, het zuidelijkste puntje van Noord-Brabant. Een korte omweg voert je naar het Mariabeeld op de Belgisch-Nederlandse grens – een geliefde pelgrimsplek. Via landelijke wegen en oude turfvaarten bereik je de bosrijke omgeving van Chaam. Je passeert wijngaarden en een Mariakapel verscholen tussen de bomen. Na een stop in het gezellige Bavel leidt de route je langs het oude Mastbos. Je eindigt bij de indrukwekkende Grote Kerk van het oergezellige Breda, waar je deze dag in stilte kunt afsluiten.
Het langste Camino-traject begint in het historische hart van Breda. Na een kop koffie in de schaduw van de Grote Kerk verlaat je de stad via het Wilhelminapark en wandel je langs het Markdal richting Ulvenhout. Je steekt de rivier de Donge over en loopt langs de oude turfvaart naar Dongen, waar je een rustmoment vindt bij een Mariakapelletje langs de route. Via landelijke paden, bossen en stille akkers nader je Kaatsheuvel. Vlak voor het eindpunt passeer je natuurgebied Huis ter Heide, een oase van rust met vennen, zandwegen en grazende Schotse Hooglanders. De dag eindigt bij het Mariabeeld in de Sint-Jozefkerk.
De etappe van vandaag is een fraaie mix van natuur en historie. Je start in het levendige Kaatsheuvel, maar al snel wandel je via stille paden het Loonse en Drunense Duinengebied in – de Brabantse Sahara, met golvende zandvlaktes en geurige dennenbossen. Na een korte stop bij een boswachtershut vervolg je je weg richting Giersbergen, een eeuwenoud gehucht waar de tijd lijkt stil te staan. Hier kun je even pauzeren bij een van de charmante boerderijen. Via dijkwegen en weidse uitzichten bereik je ten slotte het vestingstadje Heusden. De stadspoorten, grachten en geplaveide straatjes verwelkomen je voor de avond – en vormen een waardig decor voor de laatste nacht van je Camino.
Vanuit het vestingstadje Heusden wandel je over dijken met weidse uitzichten langs de bochtige Maas richting het dijkdorp Bokhoven. Onderweg geniet je van wolkenluchten boven de uiterwaarden. Je passeert Fort Hedikhuizen - onderdeel van de voormalige Zuiderwaterlinie - en het sprookjesachtige ophaalbruggetje bij Kasteel Meerwijk. Via een in de zomer bloemrijk pad bereik je Oud Orthen, waar het gastvrije theehuis in het park rond de begraafplaats hopelijk open is. Over het water schittert al de imposante Sint-Jan. In de Mariakapel kun je tot rust komen en de belevenissen van deze mooie, laatste etappe van de Camino Brabant laten bezinken.
Na een goed ontbijt eindigt hier voor jou het laatste deel van de Camino Brabant.
Prijs p.p. | € | |
1-persoonskamer, ontbijt | 1,325.00 | |
2-persoonskamer, ontbijt | 965.00 | |
Extra service | € | |
SGR | per stuk | 5.00 |
Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op wandelaars. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk.
Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze reis ook voor kiezen om er lunchpakketten bij te boeken.
Overnachtingen in Hotels of B&B's
Toeristenbelasting inbegrepen
Ontbijt inclusief, Lunchpakket optioneel (bij te boeken)
De Guibo App en duidelijke markeringen onderweg
7-dagen per week service hotline
Bagagevervoer inclusief
Het dichtstbijzijnde treinstation bij Tilburg is station Tilburg
Er zijn mogelijk parkeerkosten bij de start accommodatie
Er zijn gpx tracks voor deze reis beschikbaar