De Waal en het Pieterpad
Youtube
Email
Van Vorden naar Maastricht
Van Vorden naar Maastricht
Soort:
Niveau:
Reisduur:
15 dagen
Wandeldagen:
 13
Comfort:
Periode:
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Code:
NL41501
Prijs vanaf € 1.555
Van Vorden naar Maastricht
Bekijk Foto's

Ontdek het heuvelland, natuurparken, kloosters & kastelen

Print

Wandelvakantie: Van Vorden naar Maastricht - 15 dagen

Tijdens de tweede helft van het Pieterpad doorkruis je de authentieke Achterhoek, struin je door de waterrijke Ooypolder en beklim je de Nijmeegse stuwwal. Na de duinen langs de Maas verschijnen de Limburgse heuvels, een inspirerend landschap met kastelen, kloosters, kerken en kapelletjes. De Sint Pietersberg vormt tezamen met Maastricht een prachtig slot van een heerlijke wandeltocht. Ook dit deel, misschien wel het kroonjuweel van het Pieterpad, belooft een onvergetelijke ervaring te worden! 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Vorden
Dag 2: Vorden - Zelhem (18 km)
Dag 3: Zelhem - Braamt/Zeddam (20 km)
Dag 4: Braamt/Zeddam - Millingen aan de Rijn (24 km)
Dag 5: Millingen aan de Rijn - Groesbeek (20,5 km)
Dag 6: Groesbeek - Gennep (15 km)
Dag 7: Gennep - Vierlingsbeek (20 km)
Dag 8: Vierlingsbeek - Swolgen (25 km)
Dag 9: Swolgen - Venlo (21 km)
Dag 10: Venlo - Swalmen (23 km)
Dag 11: Swalmen - Montfort (23 km)
Dag 12: Montfort - Sittard (24 km)
Dag 13: Sittard - Strabeek (22 km)
Dag 14: Strabeek (Valkenburg) - Sint-Pietersberg (17 km)
Dag 15: Vertrek Maastricht

Dag 1:    Aankomst Vorden

Na aankomst in je accommodatie kan je het Kasteel Vorden nog gaan bezichtigen. Ook is er de mogelijkheid om een trein naar het centrum van Zutphen te nemen, zeker de moeite waard!

Dag 2:    Vorden - Zelhem (18 km)

Net buiten Vorden ligt het fraaie, gelijknamige kasteel. Daar even voorbij, aan de overkant van de Vordense beek, ben je precies halverwege het Pieterpad, en vind je het monument van Toos en Bertje, de ontwerpsters van het pad, Je kunt hier even letterlijk in hun voetsporen treden! Vervolg je weg door het afwisselende landschap van landgoed Kieftskamp en zet via het kleine esdorp Linde koers naar Huis ’t Zelle. Dit monumentale landgoed, dat in vroeger tijden dienstdeed als boerenbedrijf, is nu een recreatiepark. Je wandelt, voor je in Zelhem aankomt, door het nu bosrijke ’t Zand, ooit een omvangrijk stuifzandgebied.

Dag 3:    Zelhem - Braamt/Zeddam (20 km)

Allereerst wandel je door het fraaie coulisselandschap van de Heidenhoek. Hier staat de statige Silotoren met daarop 'Boeyink veevoeders' vermeld; een opmerkelijk monument, ook wel de 'Kathedraal' genoemd. Het volgende markante punt op de route is Kasteel Slangenburg. Sinds de 14e eeuw door verschillende kasteelheren bewoond en verbouwd, en nu omgevormd tot een gastenhuis. Verderop steek je de Oude IJssel over, een in de 18e eeuw belangrijke rivier voor de ijzerindustrie. Je passeert het Waalse Water, en gaat verder in de richting van Braamt. Je weet zeker dat je daar bent aangekomen, wanneer je oog in oog staat met de Braamse Molen.

Dag 4:    Braamt/Zeddam - Millingen aan de Rijn (24 km)

Hier, in het oosten van Gelderland, direct aan de Duitse grens, ligt het prachtige Montferland. Een heuvelachtig bosgebied met schitterende vergezichten. Je wandelt door het Bergherbos en over de Hulzenberg, waarboven op een uitzichttoren staat, waar je kunt genieten van een weids uitzicht over de omgeving. Het kan zijn dat je onderweg mensen zonder schoenen tegenkomt; je volgt hier tenslotte een blotevoetenpad! Je vervolgt je weg door Hoch Elten, en treedt het waterrijke rivierenland van de 'Gelderse Poort´ binnen. Je arriveert in de vroegere grenspost Tolkamer aan de Waal, vanwaar je de veerboot naar Millingen a/d Rijn neemt.

Dag 5:    Millingen aan de Rijn - Groesbeek (20,5 km)

De dag begint in de zogeheten 'Duffelt´. Wandelend door deze rivierpolder, net voor het dorpje Leuth, passeer je de Plezenburg, een opvallende terpboerderij uit 1810. Vervolg je weg langs het Wylerbergmeer en beklim de Duivelsberg. Deze 76 m hoge heuvel is onderdeel van de Nijmeegse stuwwal, die gevormd werd in de laatste ijstijd. Eenmaal boven vind je de overblijfselen van de 'motte' burcht Mergelp, daterend uit de 11e eeuw. Hier kun je genieten van een schitterend uitzicht over de Ooypolder en de uiterwaarden van de Waal. Wandel verder door het golvende heuvelland van landgoed Nederrijk om tenslotte aan te komen in wijndorp Groesbeek.

Dag 6:    Groesbeek - Gennep (15 km)

Via het Groesbeeks bos verlaat je de provincie Gelderland en trek je Limburg binnen. Je wandelt door een prachtig bosrijk gebied, waar je de Sint Jansberg 'bedwingt'. In dit fraaie natuurreservaat volg je de kronkelpaden door de heuvels. Je passeert meertjes, plassen en door heggen omringde weilanden. Je passeert Milsbeek, vroeger vooral bekend om zijn pottenbakkers. Net voor het stadje Gennep, op de plek waar de Niers in de Maas uitmondt, ligt het 'Genneperhuis´, eeuwenlang was dit een onneembare vestiging. Bewonder, aangekomen in Gennep, de Martinustoren, het Mozaïekplein en de oude markt, omringd door mooie, historische gebouwen.

Dag 7:    Gennep - Vierlingsbeek (20 km)

Je verlaat Gennep via de Niersdijk en zet koers naar het Heijense bos. Aansluitend wordt het genieten van al het natuurschoon in het Nationaal Park De Maasduinen, ooit gevormd door water, wind en mens. Het park vormt het langst aaneengesloten lint van rivierduinen in Nederland. Tijdens een heerlijke wandeling passeer je onder andere het Quin, een van de vele grote, spiegelende vennen. In Afferden kun je vast wel wat rust nemen, wanneer je wacht op het veer, dat je over de Maas zet. Eenmaal aan de overkant bevind je je in Noord-Brabant, waar je via de Groeningsche bergen je eindbestemming Vierlingsbeek bereikt.

Dag 8:    Vierlingsbeek - Swolgen (25 km)

Je hebt Vierlingsbeek al even achter je gelaten, wanneer je de ruïnes van het 15e-eeuwse slot ‘Makken’ bereikt. Aansluitend wandel je door naar Smakt, het bedevaartsoord van de heilige St. Jozef, en bereik je het fraaie stuifzandgebied de ‘Boschhuizer bergen’. Op het Landgoed Geysteren kom je uit bij de Oostrumse beek en de watermolen ‘Rosmolen’. Tijdens dit deel van de route kun je ook de St. Willibrorduskapel bewonderen. Een andere bezienswaardigheid vormt de, net voor Meerlo gelegen, voormalige kasteelboerderij uit 1619, het ‘Kasteelke’. Vervolg hierna je weg via Tienray naar het Noord-Limburgse kerkdorp Swolgen. In Swolgen zal je worden opgehaald voor een overnachting in Venlo.

Dag 9:    Swolgen - Venlo (21 km)

Vanuit Venlo wordt je weer afgezet in Swolgen om de route te vervolgen. Net buiten Swolgen wandel je het natuurgebied ‘het Schuitwater’ binnen, gelegen aan een oude Maasbocht. De natte broekbossen zijn hier toegankelijk gemaakt via houtenvlonders. Je komt langs het 'Houthuizerkapelke' en 'Huys Kaldenbroek', een 15e-eeuwse kasteelhoeve. Net voor het dorpje Grubbenvorst passeer je het Ursulinenklooster, waar je de veerdienst naar Velden neemt. Aan de overkant van het water wacht een aangename wandeling door de prachtige uiterwaarden van ´Océ-Weerd'. Je arriveert tenslotte in Venlo, waar je zeker een kijkje moet gaan nemen in de monumentrijke St. Martinusstraat en het 16e-eeuwse stadhuis.

Dag 10:    Venlo - Swalmen (23 km)

Je laat Venlo achter je en zet je beste beentje voor op de Jammerdaalsche heide, met zijn voormalige klei- en zandgroeves. Dan volgt de Wambachgroeve nabij Tegelen, die eveneens is ontstaan door de winning van klei. Deze gaat over in het fraaie natuurreservaat 'Holtmühle', pal aan de grens met Duitsland. De wat verderop gelegen steilrand vormt dan ook precies de landsgrens. Je wandelt hier zowel over als langs de Prinsendijk, waar verschillende kleine bunkers, zogeheten 'tobruks', uit de 2e wereldoorlog te zien zijn. Je bereikt het natuurgebied Meerlebroek, waar je de snelstromende en meanderende Swalm volgt tot in het levendige Swalmen.

Dag 11:    Swalmen - Montfort (23 km)

Het eerste culturele hoogtepunt van vandaag is Kasteel Hillenraedt, een fraaie waterburcht uit de 14e-eeuw. Je wandelt door de omringende, grafelijke bossen naar Boukoul en bereikt via een oude Romeinse weg de adellijke Kasteelboerderij Zuidewijk Spick. Je laat Roermond rechts liggen op je weg naar Melick, een kerkdorp in het Roerdal. Je steekt het riviertje over en komt uit in het sfeervolle St.Odiliënberg. Nog even verder door de stuifduinen van het 'Sweeltje' en je bent in Montfort. Heb je nog wat energie over? Bezoek dan hier de ruïnes van het eeuwenoude kasteel met zijn informatiecentrum, keldercomplex en kasteeltuin. 

Dag 12:    Montfort - Sittard (24 km)

Vlakbij Montfort ligt een waardevol cultuurlandschap. Ga hier bij de Duvelskei staan en geniet van het uitzicht over de akkers van het Grootbroek; hier lag ooit een groot moeras. Wanneer je even verderop van de route afwijkt, kun je de cisterciënzer 'Abdij Lilbosch’ gaan bekijken. Terug op het Pieterpad kom je langs de recente vindplaats van de 'Schat van Pey', stammend uit de Romeinse tijd. Door het IJzerenbos wandel je een stukje Duitsland in, en passeer je bij de grensplaats Isenbruch Nederland op z’n smalst. Neem in Sittard een kijkje in de St. Petruskerk en het Kloosterkwartier voordat je neerstrijkt op een van de gezellige terrassen op de oude markt.

Dag 13:    Sittard - Strabeek (22 km)

Eenmaal onderweg blijkt de Kollenberg, een mooi stukje stadsnatuur, met op het hoogste punt de St. Rosakapel. Het is niet de enige, want langs het stijgende pad staan er maar liefst zeven. Bij 'Windraak', waar het water uit de muur stroomt, kun je je bidon bijvullen. Je wandelt vanaf het hooggelegen kerkdorp Puth langs de Geleenbeek, naar kasteel Terborgh. Dan door een 'grubbe' langs het geologisch monument Diependal op naar Terstraten, met z’n typisch Limburgse boerderijen. Je kijkt op tegen de 'Reus van Schimmert’, een oude watertoren en bereikt op 130 m het hoogste punt van het Pieterpad. Door het fraaie Ravensbos bereik je het buurtschap Strabeek.

Dag 14:    Strabeek (Valkenburg) - Sint-Pietersberg (17 km)

Al wandelend kom je eerst door Ingendael en de Bergse Heide, twee fraaie, aaneensluitende natuurgebieden, aan de Geul. Je bereikt de mergelgroeve Blom, een diepe, verlaten schacht, waar tot 1999 nog mergel werd gewonnen, en nu een waar natuurparadijs blijkt te zijn. Je daalt af in de Bemelergrubbe en passeert kleine mergelgrotten. Al snel wandel je hierna door de buitenwijken van Maastricht op weg naar het historisch centrum, van waaruit je koers zet naar het Fort St. Pieter, gelegen boven op de St. Pietersberg, en gezegend met geweldige uitzichtpunten. Gefeliciteerd, je hebt het eindpunt van het Pieterpad bereikt!

Dag 15:    Vertrek Maastricht

Na te hebben ontbeten, zit de laatste helft van het Pieterpad er echt op. Chapeau!

Prijzen

Prijs p.p.
1-persoonskamer, ontbijt 2,250.00
2-persoonskamer, ontbijt 1,550.00
Extra service
SGR per stuk 5.00
Geen Pieterpadrouteboekje? per stuk -19.00
Accommodaties

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op wandelaars. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze reis ook voor kiezen om er lunchpakketten bij te boeken.

Vorden - Hotel Bakker
Zelhem - B&B Mooi Zelhem
Braamt/Zeddam - Hotel Restaurant Ruimzicht
Millingen aan de Rijn - B&B Villa de Pol
Groesbeek - Hotel Restaurant de Wolfsberg
Gennep - Hotel de Kroon
Vierlingsbeek - Herberg Thijssen
Venlo - Pelgrimshoes Genooierhof
Swalmen - B&B Slapen en Smullen
Montfort - B&B de Groene Gast
Sittard - Hotel de Limbourg
Valkenburg/Strabeek - B&B Hotel Janssen
Maastricht - Hotel Les Charmes
Praktische info

Overnachtingen in Hotels of B&B's

Toeristenbelasting inbegrepen

Ontbijt inclusief, Lunchpakket optioneel (bij te boeken)

Gedetailleerd routeboekje, Duidelijke markeringen onderweg

7-dagen per week service hotline

Bagage vervoer inclusief

Het dichtstbijzijnde treinstation bij Vorden is station Vorden.

Er zijn mogelijke parkeerkosten bij de start accommodatie

Er zijn gpx tracks voor deze reis beschikbaar

Eventuele veerovertochten zijn niet inclusief

Misschien vindt u deze reizen ook leuk:

CountyHike gebruikt cookies om de website te beheren, om u gepersonaliseerde inhoud te tonen en om zakelijke doelen te beheren. Hieronder vindt u meer informatie over hoe we cookies gebruiken. U kunt alle cookies accepteren, ze individueel selecteren of ze allemaal afwijzen. Om meer te weten te komen over ons cookiebeleid, kunt u op elk moment de speciale pagina bezoeken

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice